prawdopodobieństwo
nicola: jak obliczyc prawdopodobienstwo ?mamy zbiór stu liczb naturalnych 1,2,3,...99,100 i wybieramy z
nich jedna. jakie jest prawdopodobienstwo ze ta liczba bedzie podzielna przez 2 i przez 5?
14 gru 10:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
ile jest liczb podzielnych przez 2

(w tym zbiorze)
ile jest liczb podzielnych przez 5

(w tym zbiorze)
ile jest liczb podzielnych przez 10 (czyli przez 2*5)

(w tym zbiorze)
i korzystasz ze wzoru:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
14 gru 10:16
MQ: Liczba podzielna przez 2 i 5 to liczba podzielna przez 2*5=10
Prawdopodobieństwo=liczba liczb podzielnych przez 10/ liczba wszystkich liczb ze zbioru
14 gru 10:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu .... pośpieszyłem sie (przeczytałem lub zamiast i

) ... masz policzyć P(A∩B)
14 gru 10:20