uklad rownan z parametrem
andrzej: Witam
Rozwiazuje taki uklad równan
y=mx+2m
xy=m
2 − 2
i mam taki wynik brak rozwiazania dla
m ∊ (−
∞,−1) u <0,2)
1 rozwiazanie dla
m ∊{−1,2}
2 rozwiazania dla
m∊(−1,0)u(2,
∞)
ale w ksiazce jest inny wynik
m ∊ (−
∞,−2) u <0,1)
1 rozwiazanie dla
m ∊{−1,2}
2 rozwiazania dla
m∊(−2,0)u(1,
∞)
Jam ma bład czy ksiązka


?
andrzej: mam to glowne rownanie tak mx
2 +2mx −m
2 +2
Δ=4m
2−4m*(−m
2 +2)
Δ= 4m
3+4m
2 −8m
podzielilem to przez d
m przed nawias
m(m
2+m−2)<0
to nie wiem co robie zle