Nieróność.
Kamiloo: Rozwiąż nierówność −x3+x2+x+2<0.
Proszę o pomoc.
14 gru 08:37
Artur z miasta Neptuna:
Zauwaz ze x=2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
14 gru 08:39
Kamiloo: Skąd to wiemy?
14 gru 08:43
Kamiloo: aha, już wiem
14 gru 08:44
krystek: W(2)=0 sprawdź
14 gru 08:44
Kamiloo: Ale co z tym dalej mogę zrobić?
14 gru 08:45
Tad:
... a dalej myśleć −

Podziel i przeanalizuj ...
14 gru 08:45
Kamiloo: czyli wyjdzie coś takiego (x−2)(−x2−2x−3)−8,
czyli x=2, delta<0 więc brak rozw i co z tym −8?
14 gru 08:53
Artur z miasta Neptuna:
A skad o −8

Jezeli 2 jest pierwiastkiem to ten wieliam dzieli sie przez x−2 BEZ RESZTY

a wc zle podzielone zostalo
14 gru 08:59
Kamiloo: no faktycznie...
czyli teraz wyjdzie (x−2)(−x2−X−1),
a więc wynik to x=2, i delta < 0
14 gru 09:04
Kamiloo: tzn, x<2
14 gru 09:05
Kamiloo: tak?
14 gru 09:05
krystek: A jaki ma znak − wartość:(−x2−x−1) ?
14 gru 09:08
krystek: (x−2)(−x2−x−1)<0⇔x−2>0
14 gru 09:09
Artur z miasta Neptuna:
Oooo i teraz dobrze napisales
14 gru 09:10
krystek: Artur OOOOOOOOO to ja
14 gru 09:12