jutro rano mam poprawke z pochodnych prosze pomozcie :)
aaron: Wyznacz najwieksza wartosc funkcji f mieszczaca sie w przedziale [4,0]
zośka: | | x2+2−2x2 | | 2−x2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
f'(x)=0 ⇔ x=−
√2 lub x=
√2 pochodna zmienia znak w tych punktach zatem istnieja tam
ekstrema lokalne
czy chodziło o przedział [−4,0] ? czy [0,4]?
Jeśli o [−4,0] to:
| | −√2 | |
f(−√2)= |
| najmniejsza wartość w przedziale [−4,0] |
| | 4 | |
f(0)=0 największa wartość w przedziale [−4,0]
A jeśli miałeś na myśli przedział [0,4] to musisz policzyć f(0), f(4) , f(
√2) i wybrać
liczby największą i najmniejszą