Mateusz:
No to na pewno nie w NKB po pierwsze w NKB mozna zapisywac tylko liczby bez znaku po drugie
sprobuj to odjąć i ogranicz wynik np do 8 bitów moze byc tak ze dostaniesz niedomiar bo
pożyczka nie będzie nigdy zanikała a co za tym idzie niepoprawny wynik.Takie liczby mozna
odjac np dla systemu U2 czyli sysetmu kodowania liczb ze znakiem odejmujesz wg zaad dla
systemu dwojowego przeniesienia poza bit znaku mozesz ignorować ale uwaga tak jak pisałem
wyzej jezeli wynik jest ograniczony np do 8 bitów a tak mniej wiecej są przechowywane liczby w
pamieci komputera(zalezy od typu danych np 8,16,32,64 bity) to otrzymasz przekłamania. Jako
ciekawą zabawe proponuje skompilowac sobie taki program:
#include<iostream>
using namespace;
int main()
{
int a,b,c;
a=3000000000;
b=200000000;
c=a+b;
cout<<"Suma wynosi:\n"<<c;
cin.ignore();
getchar();
return 0;
}
i zobaczyc na wynik działania czy aby na pwno jest taki jak mozna przewidywać