geometria analityczna, trójkąt
ALE-ZADANIE:

Napisz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C w trójkącie ABC,
gdzie A(−2,−1) B(4,2), C(0,5).
Doszedłem do tego miejsca i zastanawiam się który wzór teraz zastosować, zapewne jakieś
równanie prostej, ale które? Proszę o pomoc.
13 gru 23:45
Mati_gg9225535:
wyznacz rownianie prostej AB a potem rownanie prostej przechodzącej przez pkt C prostopadłej do
prostej AB
13 gru 23:47
ALE-ZADANIE: równanie prostej AB z wzoru (y−y1)(x2−x1) − (y2−y1)(x−x1) ? Wychodzi mi 3y−x=−4, nie wiem czy
dobrze policzyłem
14 gru 00:12
ALE-ZADANIE: pomoże ktoś?
14 gru 00:57
Aga1.:
Z rysunku widać,że prosta AB przechodzi przez (0,0), więc b=0
Rozwiążę z układu y=ax+b
−2a+b=−1 /*(−1)
4a+b=2
2a−b=1
4a+b=2
−−−−−−−−−−−
6a=3
b=0
| | 1 | |
Prosta ma równanie y= |
| x lub w postaci ogólnej x−2y=0 |
| | 2 | |
14 gru 08:41