13 gru 23:37
Agazdan: czy ktoś były w stanie mi to rozwiązać, na prawdę bardzo prosze
13 gru 23:41
ZKS:
W porę się za to zabrałeś.
13 gru 23:41
ZKS:
Który dla przykładu chcesz żeby Ci pokazać jak się rozwiązuje?
13 gru 23:42
Agazdan: No właśnie już dawno się za to zabrałam ale nikt nie był w stanie mi pomóc...
może być przykład c.
13 gru 23:44
asdf: utrwalające też?
13 gru 23:53
ZKS:
(x − 1)
3 = [wykorzystujemy wzór skróconego mnożenia (a − b)
3 = a
3 − 3a
2b + 3ab
2 − b
3]
x
3 − 3 * x
2 * 1 + 3 * x * 1
2 − 1
3 = x
3 − 3x
2 + 3x − 1
(x + 1)
2 = [wykorzystujemy wzór skróconego mnożenia (a + b)
2 = a
2 + 2ab + b
2]
x
2 + 2 * x * 1 + 1
2 = x
2 + 2x + 1
(x − 1)
2 = [wykorzystujemy wzór skróconego mnożenia (a − b)
2 = a
2 − 2ab + b
2]
x
2 − 2 * x * 1 + 1
2 = x
2 − 2x + 1
Dostajemy w ten sposób nierówność
x
3 − 3x
2 + 3x − 1 ≥ x(x
2 + 2x + 1) − (x
2 − 2x + 1)
x
3 − 3x
2 + 3x − 1 ≥ x
3 + 2x
2 + x − x
2 + 2x − 1
x3 −
3x2 +
3x −
1 −
x3 −
x2 −
3x +
1 ≥ 0
x
2 ≤ 0
Teraz pytanie do Ciebie dla jakich x będzie spełniona nierówność x
2 ≤ 0?
13 gru 23:53
Agazdan: tak, ale nie muszą być wszystkie, tyle ile da rade, byłabym wdzięczna
13 gru 23:54
Mila: No, cóż. Trzeba było napisać .Przy wchodzeniu na takie stronki zawiesza się komputer.
(x−1)3≥x(x+1)2−(x−1)2
X3−3x2*1+3x*12−13≥x(x2+2x+1)−(x2−2x+1)
x3−3x2+3x−1≥x3+2x2+x−x2+2x−1
prawo skreśleń jednakowych wyrazów po obu stronach nierówności
−3x2+3x≥2x2+x−x2+2x redukcja
−3x2+3x≥x2+3x
−4x2≥0
x=0
13 gru 23:56
Mila: No, cóż. Trzeba było napisać .Przy wchodzeniu na takie stronki zawiesza się komputer.
(x−1)3≥x(x+1)2−(x−1)2
X3−3x2*1+3x*12−13≥x(x2+2x+1)−(x2−2x+1)
x3−3x2+3x−1≥x3+2x2+x−x2+2x−1
prawo skreśleń jednakowych wyrazów po obu stronach nierówności
−3x2+3x≥2x2+x−x2+2x redukcja
−3x2+3x≥x2+3x
−4x2≥0
x=0
13 gru 23:56
Agazdan: w sumie dla żadnych, bo obojętnie co podniosę do kwadratu to będzie wieksze od 0, nie wiem czy
dobrze myślę.
13 gru 23:58
asdf: To masz ostatnie:
| (x − 1)2 | | (x − 2)2 | | x + 1 | |
| − |
| ≤ |
| //mnożę razy 12 |
| 4 | | 6 | | 12 | |
3(x − 1)
2 − 2(x−2)
2 ≤ x + 1
3(x
2 − 2x + 1) − 2(x
2 − 4x + 4) ≤ x + 1
3x
2 − 6x + 3 − 2x
2 + 8x − 8 ≤ x + 1
x
2 + 2x − 5 ≤ x + 1
x
2 + x − 6 ≤ 0
dalej juz dasz radę sama
13 gru 23:59
ZKS:
A czy 02 jest większe od 0?
14 gru 00:00
asdf: Dobrze myślisz, ale spójrz na znak (mniejsze LUB równe), więc jak będzie?
14 gru 00:00
ZKS:
Ale dobrze kombinujesz.
14 gru 00:01
Agazdan: no że da 0, czyli tylko i wyłącznie dla x = 0
14 gru 00:01
asdf: @ZKS
nie jest
14 gru 00:22