pytanko
Amator: Mam pytanie
kiedy mamy 2 warunki
np jak mam mx2−(m+2)x+2=0
i mam obliczyc jeden pierwiastek
wiec bedzie warunek a≠0 oraz Δ=0?
Kiedy jest a≠0?
13 gru 23:26
Anilahcim: tak to wystarczy, ale bardziej poprawnie byłoby Δ≥0 bo wtedy dla Δ>0 mamy dwa różne pierwiastki
a dla Δ=0 mamy jeden podwójny
13 gru 23:35
Amator: Tak i mi chodzi o to Δ=0
ale jeśli mam
mx2−(m+2)x+2=0
to wtedy z pierwszego warunku a≠0 ile wyjdzie ?
13 gru 23:36
ZKS:
Dla a = 0 też może będziesz miał jeden pierwiastek więc trzeba to sprawdzić.
13 gru 23:40
Amator: a jak to sprawdzić

?
13 gru 23:41
ZKS:
Ile wynosi a u Ciebie?
13 gru 23:43
Amator: a≠0
m≠0
czyli m∊R\(0)
13 gru 23:53
ZKS:
Ale przecież napisałem że trzeba sprawdzić co dostaniemy dla a = 0 później zakładamy że
a ≠ 0 ponieważ rozpatrujemy funkcję kwadratową ale najpierw sprawdzamy co otrzymamy dla
a = 0 (równanie liniowe).
13 gru 23:55
Amator: możesz mi rozpisać
mam przykład:
możesz mi pokazac jak obliczasz to a=0 lub a≠0 bo nie kumam
podstawic i objasnic dlaczego a=0 a nie a≠0?
14 gru 00:08
ZKS:
Przecież wyżej napisałem dlaczego dla a = 0 możesz otrzymać równanie liniowe teraz sprawdzasz
co dostaniesz jeśli a = 0. Następnie rozpatrujemy funkcję kwadratową i zakładamy że a ≠ 0.
14 gru 00:10