Stereometria
Freeh: W stożek wpisano walec. Oblicz stosunek objętości stożka do objętości walca, jeżeli promień
podstawy stożka jest 3 razy większy od promienia podstawy walca. Odp 9/2
Bardzo proszę o jakieś wskazówki bo naprawdę nie mam już pomysłu.
13 gru 22:46
loitzl9006:
Rozważ przekrój osiowy − prostokąt wpisany w trójkąt − zaznacz dane, potem zauważ trójkąty
podobne i coś się na pewno poupraszcza przy objętości.
13 gru 23:07
PuRXUTM:

zauważamy trójkąty podobne
3xy=xy+xh
2xy=xh
2y=h
| | 1 | | 3 | | 9 | |
Vs= |
| π*9x2* |
| h= |
| πx2*h |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
Vw=πx
2*h
13 gru 23:15