Sprowadz do postaci iloczynowej.
Majonez: Witam
Mam funkcje; y=6x
2−2x−1
Δ= 28
Postac iloczynowa
Czy zadanie jest wykonane dobrze?
13 gru 22:21
Mati_gg9225535: x
1 x
2 zle wyliczyles chyba

zobacz czy dobrze do wzoru podstawione na pewno
13 gru 22:23
Ajtek:
No pewnie że pierwiastki źle wyliczone.
13 gru 22:26
Majonez: ALe delta tutaj mi niestety nie sprzyja... 28, co to ma byc
13 gru 22:29
Majonez: | 2−2√7 | |
| <−−−− zostawic to w takiej postaci? |
| 12 | |
13 gru 22:30
Majonez: bo to jest x1
13 gru 22:31
Majonez: hm?
14 gru 11:16
krystek: Ale jeszcze jedno
postać iloczynowa to y=a(x−x1)(x−x2)
14 gru 11:27
Majonez: Krystek, dobrze policzylem pierwiastki?
14 gru 11:30
Majonez: Δ=28
Policzcie mi x1 i x2 bo moj wynik jest rzekomo zly.
14 gru 11:38
aniabb: możesz 2 przed nawias i skrócić..ale nieznacznie uprości
14 gru 11:47
Majonez: Czy dobrze zrobilem zadanie ? Czy dobrze policzylem pierwiastki?
14 gru 11:53
aniabb: o 22:30 dobrze
14 gru 11:54
Majonez: Dzieki
14 gru 11:55
---''&: aniabb mam pytanie
czy arccosx=t ⇔ x=cost
14 gru 11:55
aniabb: po skróceniu (1−√7)/6
y=6(x−(1−√7)/6 )(x−(1+√7)/6)
14 gru 11:55
aniabb: tak
14 gru 11:56
---''&: dzięki
14 gru 11:56
Majonez: Z czego musze skorzystac aby obliczyc dziedzine z tego mianownika:
x3−3x2+3x−1
Wzory skroconego mnozenia?
Jakub podaje tylko jeden przyklad wyznaczania takiej dziedziny i nie umiem zrobic jego
przykladem.
14 gru 12:00
aniabb: tu widać że to (x−1)3
14 gru 12:06
krystek: (x3−13)−3x(x−1)=(x−1)(x2+x+1)−3x(x−1) i teraz dasz radę.
14 gru 12:06
aniabb: a jak nie masz pomysłu to zazwyczaj Hornerem
14 gru 12:08
krystek: (x−1)(x2−2x+1)=(x−1)(x−1)2=..
14 gru 12:12
Majonez: Takie kobiety to Skarb!
14 gru 12:33
Majonez: A powedzcie jeszcze jaka Wam wyszla dziedzina?
14 gru 12:36
aniabb: x≠1
14 gru 12:46