Trygonometria podstawy
Markos: Może inaczej − w takim razie sin 77/8 π

? Ile to jest
13 gru 22:15
PW: | 77 | | 3 | | 77 | | 3 | |
| = 10 − |
| , a więc sin |
| π = sin(10π − |
| π) = |
| 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 3 | | 3 | |
= sin(− |
| π) = −sin |
| π |
| | 8 | | 8 | |
13 gru 23:08
Markos: OK
Tak mi wyszlo
A w takim razie nie wiem, czy dobrze będzie całość :
cos 77/8π + i sin 77/8π =
= −sin77/8π + i sin 77/8π
= sin 3/8 π − i sin 3/8 π ?
I ile to sin 3/8π ?
14 gru 00:59
jedrzej: sin3/8π=sin(π/2−π/8)=cos(π/8)
cos(π/8) obliczamy stosując wzór cos2x=cos2x−sin2x
czyli cos(π/4)=cos2π/8−sin2π/8=cos2π/8−1+cos2π/8=2cos2π/8−1
czyli √2/2=2cos2π/8−1
cos2π/8=√2/2+1 cos2π/8=√2+22 cosπ8=√√2+22
Podobnie obliczamy cos3/8π
14 gru 03:25