zadania
tn: Gustlik, Godzio, Eta, Basia, pomóżcie, proszę

Nie umiem kombinatoryki

Jesteście?
13 gru 22:08
Ajtek:
W czym problem?
13 gru 22:11
tn: Przed świętami Bożego Narodzenia do domu państwa Kowalskich, którzy mają troje dzieci, przybył
Święty Mikołaj i przywiózł dzieciom 5 różnych zabawek. Na ile sposobów Mikołaj mógł obdarować
dzieci zabawkami tak, aby najstarsze dziecko dostało co najwyżej dwie zabawki?
:(
13 gru 22:18
Ajtek:
O w mordeczke, musze chwile pokminić
13 gru 22:22
Majonez: k=3 n=5
53 = 5*5*5=125
13 gru 22:23
Majonez: Ckn=nk
13 gru 22:25
Godzio:
Najstarszy dostaje 0, 1 lub 2 zabawki, a reszta dostaje dowolnie
13 gru 22:25
Majonez: GOdzio ma racje. Ja nie zwrocilem uwagi ze conajmniej jedno dziecko ma dostac 2 zabawki
13 gru 22:27
Majonez: najstarsze
13 gru 22:27
Mila: 192 sposoby , teoretycznie rzecz biorąc.
13 gru 22:33
tn:
Prosiłbym jeszcze Ciebie ślicznie o wyjaśnienie jak to się dzieje, że dzieląc np. 12 osób do
trzech drużyn musimy potem podzielić iloczyn kombinacji przez 6.
Nie rozumiem, tzn wiem, że jak wybieramy niektóre podzbiory, to one determinują już inne,
których nie możemy duplikować, ale nie rozumiem tego dogłębnie − nie wiem dlaczego akurat
dzielimy, akurat przez 3!
13 gru 22:35
tn: Ogólnie proszę Was serdecznie o pomoc z tą kombinatoryką, jest dla mnie najtrudniejsza z
liceum.
13 gru 22:39
Mila: Nie znam, dokładnie treści zadania, ale ;
masz z1,z2,z3 i możesz te grupy przestawić na 3! sposobów , a przecież będą te same osoby w
tych grupach i to obojętne, jak je ponumerujesz.
(ABCD)(EFGH)(IJKL)
13 gru 22:49
PW: Rozumując w ten sposób:
| | | |
− do pierwszej drużyny można wybrać na | sposobów |
| | |
| | | |
− do trzeciej na | sposobów |
| | |
a więc wyborów można dokonać na
sposobów − nadajemy drużynom numery (rozróżniamy w ten sposób, czy wybrane 4 osoby znalazły się
w drużynie nr 1, czy w nr 2 lub 3).
W zadaniu mowa tylko o podziale 12 osób na trzy równoliczne podzbiory, a więc kolejność nie ma
znaczenia. Wobec tego trzeba podzielić liczbę (1) przez liczbę możliwych przestawień tych
trzech zbiorów, czyli przez 3!.
13 gru 22:54