Rozłóż wielomian na czynniki
123: x6−1
Rozkładam na (x3−1)(x3+1) i tutaj z Hornera widze ze będzie (x−1)(x+1)(x2−x+1)(x2+x−1)
Jest jakiś inny(szybszy) sposób na ten przykład
13 gru 22:03
Mati_gg9225535:
to (x
3−1)(x
3+1) mozesz je rozlozyc wg wzorów skróconego mnożenia ale wyjdzie Ci to co tam
dalej masz

ostatni czynnik ktory Ci wyszedl jeszcze Δ policz
13 gru 22:05
123: Mały błąd.
Tam na końcu wychodzi (x−1)(x+1)(x2−x+1)(x2+x+1)
13 gru 22:08
ZKS:
Lepiej skorzystać od razu ze wzoru a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
(a2 − 1)(a4 + a2 + 1)
13 gru 22:09
ZKS:
Oczywiście
(x2 − 1)(x4 + x2 + 1).
13 gru 22:10
123: No i z pierwszego widać, a drugi i tak dalej trzeba rozkładać
13 gru 22:11
ZKS:
Ale masz w poleceniu do możliwie najniższego stopnie czy rozłożyć po prostu jeżeli najniższego
to można tak.
x4 + x2 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − x2 = (x2 + 1)2 − x2 = (x2 − x + 1)(x2 + x + 1)
13 gru 22:17