Równanie funkcji trygonometrycznej
kolo: Witam,
oto przykład
cos6x=√3/2
wychodzi mi coś takiego
cosx=II36 + 13kII v cosx=5II18 + 13kII
Chciałbym się dowiedzieć czy dobrze to zrobiłem bo w zeszycie mam inaczej i teraz nie wiem : )
13 gru 21:55
Mati_gg9225535:
| | π | | π | |
6x = |
| + 2kπ v 6x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 1 | | π | | 1 | |
x= |
| + |
| kπ v x = − |
| + |
| kπ |
| | 36 | | 3 | | 36 | | 3 | |
13 gru 21:59
Mati_gg9225535: | | 5 | | 5 | |
tak jak policzyles ze cos6x = |
| π + 2kπ to zobacz na wykres ze dla |
| π wykres jest |
| | 6 | | 6 | |
pod osia OX wiec cos jest ujemny a masz dodatni
13 gru 22:02
kolo: Ja inaczej jeszcze policzyłem, drugi wynik to był przed wymnożeniem 53 π +k2π, ale to
byłby chyba drugi wynik jakby okres był (0,2π)
13 gru 22:09