całka
---''&: całka
mógłby ktoś podsunąć pomysł? (w mianowniku e do x)
13 gru 21:51
ZKS:
e3x − 1 = (ex − 1)(e2x + ex + 1)
13 gru 21:53
Maslanek: Podstawienie
e
x=t?
e
x dx = dt
| | (ex)2*ex − 1 | |
Czyli ∫ |
| dx |
| | ex−1 | |
13 gru 21:54
---''&: dzięki wielkie
13 gru 21:58
ZKS:
Jakie znowu podstawienie?
13 gru 22:00
ZKS:
| | e3x − 1 | | (ex − 1)(e2x + ex + 1) | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | ex − 1 | | ex − 1 | |
∫ (e
2x + e
x + 1)dx
13 gru 22:02
---''&: a jak można by było zrobić taką całkę bez wymnażania
w mianowniku (1−x
2)
3
13 gru 22:11
ZKS:
| x3 | | x | |
| = ( |
| )3 |
| (1 − x2)3 | | 1 − x2 | |
Można zastosować teraz podstawienie 1 − x
2 = t
13 gru 22:14
---''&: kurcze takiej oczywistej rzeczy nie zauważyłem
13 gru 22:16
ZKS:
Rozwiążesz parę przykładów i będziesz wszystko widzieć.
13 gru 22:19
---''&:
ech... jakaś podpowiedź bo nie wiem co podłożyć?.
13 gru 22:37
---''&:
13 gru 22:44
ZKS:
Można podstawienie √x = t.
13 gru 22:45
---''&: wychodzi
| | t | | 2+t−2 | | 1 | |
2∫ |
| dt = 2∫ |
| dt = 2∫1dt −4∫ |
| = 2t − 4ln|2+t| +C  |
| | 2+t | | 2+t | | 2+t | |
13 gru 22:52
ZKS:
Dokładnie tak teraz wróć z podstawieniem i otrzymasz wynik.
13 gru 22:53
---''&: dzięki wielkie
13 gru 22:54
13 gru 23:14
13 gru 23:17
---''&: dzięki
13 gru 23:19
14 gru 00:10
Vizer: Próbuj coś z arctgx.
14 gru 00:23
14 gru 00:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
2+3x2 = 2( 3x2/2 + 1) = 2( (√6x/2)2 + 1)
i już masz ładniejszą formę (do podstawienia) aby uzyskać s2+1
14 gru 00:31
---''&: dzięki
14 gru 00:33
Mila:
[x=
√2/3t; dx=
√2/3dt]
| | 1 | | dt | | 1 | √2 | | dt | |
cd.= |
| √2/3∫ |
| dt= |
|
| ∫ |
| = |
| | 3 | | | | 2 | √3 | | t2+1 | |
14 gru 00:34
---''&: ∫ln(x+
√1+x2dx
| | 1 | |
u=ln(x+√1+x2) u'= |
| * (x+p{1+x2)' |
| | x+√1+x2 | |
v'=1 v=x
| | 1 | |
∫ln(x+√1+x2dx = ln(x+√1+x2) *x − ∫[ |
| * (x+p{1+x2)'*x]dx |
| | x+√1+x2 | |
tak należy to zrobić czy da się szybciej?
14 gru 00:51