Geometria analityczna
BART: Witam, mam takie zadanie do zrobienia, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć, mógłby mi ktoś
pomóc?
Dane są punkty A (−3, −1), B (−1, 5). Na prostej o równaniu y=2x−1 wyznacz punkt C tak, aby ∡
ABC był prosty
13 gru 21:20
aniabb:

wyznaczasz prostą AB , potem do niej prostopadłą przechodzącą przez B i przecięcie się tej
prostej z daną w zadaniu to będzie C
13 gru 21:25
PW: Szukamy punktu,
C=(x,2x−1)
Wektory BC→ i BA→ maja byc prostopadle (iloczyn skalarny zero).
13 gru 21:29
BART:

Hm, takie coś mi wyszło, czy to już koniec zadania? Przepraszam za brak oznaczeń, ale jeszcze
nie rozpracowałem tego rysowania
13 gru 22:01
BART: jest ktoś jeszcze?
13 gru 22:19
Mila:

Bart, . Masz obliczyć współrzędne punktu C
1) Jeśli znasz wektory to wg podpowiedzi PW
albo
2) Jeśli nie znasz wektorów, to musisz znać równania prostych
AB: y=ax+b
A (−3, −1), B (−1, 5).
−1=−3a+b
5=−a+b odejmuję stronami, −6=−2a⇔a=3 i b=8
AB: y=3x+8
Równanie prostopadłej do AB i przechodzącej przez p.B=(−1;5)
| | −1 | | 1 | | 2 | |
Y= |
| x+b⇔5= |
| +b⇔b=4 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
dokończ
13 gru 22:27
BART: Chorowałem ostatni tydzień i nie było mnie w szkole, nie potrafię tego obliczyć... Z tego C,
| | −1 | | 14 | | 17 | |
obliczyłem |
| x + |
| =2x−1, że x= |
| , ale chyba nie o to chodziło  |
| | 3 | | 3 | | 7 | |
13 gru 22:51
Mila: Dobrze, podstaw do równania y=2x−1
i będzie druga współrzędna.
Nie jestem pewna, czy dobrze podałeś dane w zadaniu, zwykle wychodzą "ładniejsze" wyniki.
Sprawdzę, czy istotnie trójkąt jest prostokatny.
13 gru 23:04
BART: y=3,85
Rzeczywiście jakieś nieładne wychodzą te wyniki
13 gru 23:09
Mila: | | 6 | |
3 |
| raczej podawaj wynik dokładny. |
| | 7 | |
Sprawdź czy dobre dane wprowadziłeś.
13 gru 23:12
BART: W którym miejscu?
13 gru 23:13
Mila: współrzędne A, B i równanie y=2x−1.
Jeżeli dobrze, to tak ma być jak wyszło.
13 gru 23:26
Mila: Rób inne zadania, to nabierzesz wprawy.
13 gru 23:27
BART: Hm, treść zadania na pewno jest dobra.
Dziękuję za pomoc
13 gru 23:30
Mila:
13 gru 23:57