równanie kwadratowe
Adi45: | | k2−4 | |
Witam, mam problem z takim równaniem: |
| =2 |
| | k2−2 | |
Okreśilem dziedzine, nastepnie pomnożyłem przez k
2−2 i wyszło mi k
2=4 czyli k=2 v k=−2 jednak
w rozwiązań jest tylko k=0 i nie mam pojęcia co jest źle. Pozdrawiam
13 gru 21:15
aniabb: najpierw przenieś 2 na lewo i sprowadż do wspólnego mianownika
13 gru 21:17
krystek: k2−4=2(k2−2) i licz.
13 gru 21:18
Mila:
k≠√2 i k≠−√2
k2−4=2(k2−2)
k2−4=2k2−4
k2=2k2
k2=0
k=0
13 gru 21:18
krystek: zał k2−2≠0 zapomniałam dodać!
13 gru 21:18
Adi45: Wielkie dzięki, w mianowniku zamiast k2−2 napisałem k2−4 i stąd te cuda powychodziły...
13 gru 21:50