Prędkość odciętej i rzędnej.
grey: Punkt porusza się po okręgu ρ=2r cos φ. Znaleźć prędkość zmienności odciętej i rzędnej tego
punktu, jeżeli promień wodzący obraca się z prędkością kątową ω. Oś biegunowa jest
jednocześnie osią OX, a biegun początkiem współrzędnych prostokątnych.
Póki co wiem, że tutaj x=ρ cos φ a y=ρ sin φ, ale nie wiem jak to dalej ruszyć..
Przede wszystkim jedno zasadnicze pytanie: jak mam odróżnić ρ od r? bo rozumiem, że ρ to
promień wodzący, a r to promień tego okręgu, ale nie wiem czym to się różni?
13 gru 21:12