Parametry
Amator: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki:
(1−m)x2−(2m−5)x+4−m=0
Czy mógłby ktoś obliczyć ten przykład cały , będe miał na czym opierać moje błędy
bo wyniki mi dziwne wychodzą
13 gru 21:00
krystek: a≠0 iΔ>0
13 gru 21:00
Amator: ja wiem że są 2 warunki
z 1 warunku wychodzi
ze meR\(1)
ale jeszcze
trzeba spełnić drugi warunek
13 gru 21:02
krystek: Liczysz Δ i musi spełniać podany wyżej w−ek
13 gru 21:10
Amator: no wlasnie nie spelnia zresztą napisze
−(2m−5)
2−4*(1−m)*(4−m)>0
−(4m
2−20m+25)−4(1−m)(4−m)>0
−4m
2+20m−25−16+4m+16m−4m
2>0
−8m
2+40m−41>0
Δm=1600−4*(−8)*(−41)=1600−1312=288
13 gru 21:14
krystek: b=[−(2m−5)] żle policzyłeś b2
13 gru 21:16
krystek: a potem nie x Tylko m1, m2
13 gru 21:16
Amator: sorki dzieki wielkie
13 gru 21:20
krystek: Musisz uważać.
13 gru 21:21