funkcja wykładnicza
Iks: Rozwiąż nierówności:
a) 0,5x+0,5x+1+0,5x+2+...>2√(12)x+2
b) 2−cosx+4−cosx+8−cosx+...≤1
Prosze o pomoc
13 gru 20:50
krystek: a) wyłacz0,5x i zostaje Tobie suma nieskończonego c geomert
13 gru 20:54
Iks: coś nie wychodzi...
0,5x(1+0,5+0,52+...)
S=0,5x1−0,5=2*0,5x
2*0,5x>2√(12)x+2
0,52x>(12)x+2
(12)3x>2
wychodzi mi x<−13 powinno byc x<−1
13 gru 21:39
Iks: ?
13 gru 22:28
Mila:

t
2−t−2>0 i t>0
Δ=9
| | 1−3 | | 1+3 | |
t1= |
| =−1 lub t2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
(t+1)(t−2)>0 i t>0⇔t>2
| | 1 | |
( |
| )x>2⇔2−x>21⇔−x>1⇔x<−1 |
| | 2 | |
14 gru 00:25
Jasiu: Jeżeli chodzi o drugie zadanie to wydaja mi sie tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )cosx +( |
| )cosx+( |
| )cosx+...≤1 |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
gdyby cosx <0 to wtedy całość byłaby napewno większa od 1
dla cox =x tak samo.
Więc cosx ≥ 0
| | 1 | |
To jest ciąg geometryczny i q= |
| cosx |
| | 2 | |
1≤cosx
cosx =1
x=2k*pi
Co o tym myślicie ?
14 gru 14:31