tryg.
ja: jak się za to zabrać?
oblicz wartość wyrażenia cosα−sin2α,jeśli cos2α=0,81,i α jest kątem rozwartym
13 gru 20:46
krystek: cosx=−0,9∉warunków zad. lub cosx=0,9∊do w−ków zad wyznacz sinx z 1 trygonometr i już masz
zad.
13 gru 20:52
ja: aaaa,...dzięki
13 gru 20:55
ICSP: krystek co ty za głupoty gadasz ?
13 gru 20:55
krystek: A odwrotnie miałam i mi sie przesunęło . Dzięki ICSP
Dziecko popraw cosx=−0,9
13 gru 21:00
ja: sin
2α+cos
2α=1
sin
2α=1−0,81
sin
2α=0,19
−0,9−0,19=−1,09
i mam pytanie

laczego cos α=0,9 nie należy do warunków?
13 gru 21:24
krystek: cos2x=0,81⇒ cosx=0,9 lub cosx=−0,9 i ponieważ kąt jest rozwarty to leży w II ćwiartce i
cos jest ujemny a sin dodatni!
13 gru 21:29
krystek: sin2x=0,19 i tylko tyle potrzebujesz do zadania i cosx=−0,9
13 gru 21:31
ja: dziękuję,rozumiem
13 gru 21:31