fizyka studia
Ala: Cześć.
Proszę o pomoc nie wiem gdzie mam się zwrócić z tym..
1.Na prostokątnej ramce z drutu o jednym bloku ruchomym o długości l=20 cm rozpięto mydlaną
błonę. Jaką siłę F należy przyłożyć do ruchomego bloku ,aby ten pozostał w
równowadze.Współczynnik napięcia powierzchniowego wynosi α=0.055 N/m.Jaką pracę należy wykonać
aby bok ramki przesunąć o Δx=7,5cm
2.Obliczyć wysokość wzniesienia kapilarnego w wąziutkiej rurce ksylemu roślinnego,której
promieć wynosci r=4*10−5m. wypełnej wodą. wspólczynnik napięcia powierzchniowego wynosci
α=0,072 N/m.
Chodzi głownie o wyprowadzanie przekształcanie do ogolnego wzoru... Bede bardzo wdzięczna za
jakąkolwiek pomoc.Pozdrawiam
13 gru 20:43