matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi
Kin:
Witam . Proszę o pomoc w obliczniu 27
−
0
,
(
3
)
13 gru 20:35
Franek:
1
0,(3) =
3
1
1
27
−
1
/
3
=
=
3
√
27
3
13 gru 20:38
PW:
1
0,(3) zamienić na ułamek zwykły (to po prostu
).
3
27=3
3
1
mamy więc liczbę 3 podniesioną do potęgi 3 i jeszcze do potęgi −
.
3
13 gru 20:41