liczba rozwiązań równania, parametr m
Mithrandir: | | 4 − |x| | |
22. Określ liczbę rozwiązań równania |
| = |m| , w zależności od wartości |
| | 2|x| +4 | |
parametru m.
13 gru 20:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4−|x| | |
najlepiej narysuj |
| |
| | 2|x|+4 | |
i wtedy wykonaj zadanie
13 gru 20:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
lub trochę prościej ... zauważ ... że dla |x| > 4 ... lewa strona będzie ujemna ... czyli
równanie będzie sprzeczne
dla |x| = 0 ... f(x) = 1
czyli dla m=+/−1 masz jedno rozwiązanie
dla m∊(−1;1) będą dwa rozwiązania
dla pozostałych m brak rozwiązań
13 gru 20:21
Mithrandir: Skąd to |x| > 4?
13 gru 20:34
Mithrandir: aha już wiem ^^
13 gru 20:35
Franek: gdy |x|>4 to licznik jest ujemny więc lewa strona ujemna
13 gru 20:36
Mithrandir: a możesz napisać jak to rozwiązać obliczając, a nie pisząc od razu wynik bo na sprawdzianie
pani to nie zadowoli XD
13 gru 20:42