całka
--"*&: całka
mógłby ktoś podsunąć pomysł, jak to zrobić
w mianowniku jest e do (−2y+2)
13 gru 20:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
dzielisz na dwie całki
krok 2
pierwsza to będzie calka za stalej ... e−2
druga to 4*e2y−2 więc też łatwa całeczka
13 gru 20:05
--"*&: | | e−2y | | 4 | |
podzielić na dwie całki czyli |
| − |
| |
| | e do(−2y+2) | | e do(−2y+2) | |
13 gru 20:08
--"*&: a nie sory już wiem bo e−2y+2 to przecież e−2y * e2
13 gru 20:09
Artur_z_miasta_Neptuna:

dokładnie ... stąd pierwsza część redukuje się do całki ze stałej
13 gru 20:12
--"*&: 4∫e
2y−2 ⇒
2y−2 = t ⇒
2dy=dt⇒
2∫e
t = 2 e
t +C dobrze?
13 gru 20:16
--"*&: a mam jeszcze jedno pytanie czy jak mam całkę powiedzmy ∫e−y−2dy − 3∫ey−2dy to jak to
mogę rozwiązać? bo nie mogę podstawić za t =−y−2, bo w drugiej całce jest y−2
13 gru 20:30
---''&: podbijam
13 gru 20:46
Krzysiek: przecież to że w pierwszej całce robisz takie podstawienie nie ma żadnego znaczenia jak
policzysz drugą całkę... przecież nie musisz jedno podstawienie zastosować do 2 różnych
całek...
13 gru 20:51
---''&: myślałem, że to tyczy się do dwóch
dzięki wielkie za pomoc
13 gru 20:53
Mila: ∫e
−y−2dy−3∫e
y−2dy=e
−2∫(e
−ydy−3e
−2∫e
ydy=
13 gru 20:59