matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dana jest funkcja
zadanie:
1−x
2
funkcja f(x)=
1 + x
2
oblicz f(
1
x
)=f(x)
13 gru 19:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
może nim zajmiemy się obliczeniami ... przekształcimy
1−x
2
2−(1+x
2
)
2
=
=
− 1
1+x
2
1+x
2
1+x
2
2
2
2x
2
x
2
−1
f(1/x) =
− 1 =
− 1 =
− 1 =
=
1 + (1/x)
2
(x
2
+1)/x
2
1+x
2
x
2
+1
− f(x)
13 gru 19:58
Aga1.:
1
1−(1/x)
2
x
2
−1
f(
)=
=
,dla x≠0
x
1+(1/x)
2
x
2
+1
1−x
2
x
2
−1
=
1+x
2
1+x
2
1−x
2
=x
2
−1 x=1 v x=−1
13 gru 20:02