?
;p: obliczyc a,r2,b
(1−a)2 + (5−b)2 = r2
(8−a)2 + (−2−b)2 = r2
(9−a)2 + (1−b)2 = r2
nie wychodzi mi a zrobilam to juz 3 razy i gdzies widocznie robie blad:( Mógłby kroś pomoc?
bardzo prosze
13 gru 19:32
[C[Krzysiek]]: Jaka odpowiedź?
r=3√3,a=3,b=0?
13 gru 19:45
;p: a+4 b=1 i r2=25 no to r=5
13 gru 19:46
;p: a=4*
13 gru 19:46
ICSP: (8−a)2 + (b+2)2 = (1−a)2 + (5−b)2
(9−a)2 + (1−b)2 = (1−a)2 + (5−b)2
(8 − a − 1 + a)(8 − a + 1 − a) + (b+2 + 5 − b)(b + 2 − 5 + b) = 0
(9 − a − 1 + a)(9 − a + 1 − a) + (1 − b + 5 − b)(1 − b − 5 + b) = 0
7*(9 − 2a) + 7*(2b − 3) = 0 ⇔ 9 − 2a + 2b − 3 = 0
8*(10 − 2a) − 4*(−2b + 6) = 0 ⇒ 10 − 2a + b − 3 = 0
2a − 2b = 6
−2a + b = −7
−b = −1 ⇒ b = 1 ⇒ a = 4 ⇒ r2 = 25
13 gru 19:57
[C[Krzysiek]]: Ciekawa metoda, pierwszy raz ją spotykam.
13 gru 20:01
;p: a jesli zaczelam robic inaczej i wyszlo mi juz b(ze ma 2a−7) z 1 i 3 to teraz jak obliczyc a bo
zle wychodzi mi to a
13 gru 20:06