Prawdopodobieństwo trudne
Jarek: oblicz p(b\a) jeśli p(a)=2/3 i p(AUB)=8/9
13 gru 19:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
P(AuB) − P(A) = P(B) − P(A∩B) = P(B\A)
13 gru 19:33
Jarek: Tak tyle to ja wiem to jest użycie wzoru tylko jak znaleźć p(b) i p(A∩B)
13 gru 19:35
Jarek: skąd znaleźć te liczby ?
13 gru 19:35
Jarek: żaden wzorek mi tu nie podchodzi
13 gru 19:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale masz podaną lewą stronę

rozumiesz że te trzy rzeczy są równoważne
13 gru 19:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzór:
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
wzór:
P(B/A) = P(B) − P(A∩B)
czyli:
P(AuB) = P(A) + P(B\A)
czyli:
P(B\A) = P(AuB) − P(A)
13 gru 19:47
Jarek: No oki skoro tak Dzięki Nie miałem takiego wzorku a go sobie zapisze i zapamiętam dzięki
13 gru 19:50
Jarek: o no faktycznie teraz kminie dzięki wielkie.
13 gru 19:52