.
anonim: x=32000 y=23000 jaka jest miedzy nimi zaleznosc ?
13 gru 19:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
32000 = (32)1000 = 91000 > 81000 = (23)1000 = 23000
taka zależność
13 gru 19:29
Tad:
32000=91000 a 23000=81000
... widzisz zatem która jest większa
13 gru 19:32
Nienor: zlogarytmuj obie liczby. Chodzi o to, że funkcja logarytmiczna jest rosnąca (bo mówimy o
podstawach 3 lub 2) i ciągła, więc jeżeli f(x1)>f(x2) to x1>x2
log223000=3000
log232000=2000*log23, a log23≈1,58, a 2000*1,58≈3169, czyli
x>y
13 gru 19:34