dla jakiego parametru m równanie posiada 3 rozwiązania
Komar: Dla jakiego parametru m równanie |x2+x−6|=m posiada 3 rozwiązania?
13 gru 19:20
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(xw) = |
| − |
| − 6 = −6 |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Żeby zrozumieć rozwiązanie, narysuj rysunek
13 gru 19:24
krystek: I nie widzę I I wyłączam się i patrzę na Justynę. Pozdrawiam
13 gru 19:26
Eta:
| | 1 | |
3 rozwiązania są dla m= 6 |
| |
| | 4 | |
13 gru 19:27
Komar: dzięki za pomoc. czy mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić co to jest to xw i jaki jest wzór?
13 gru 19:28
13 gru 19:29
Godzio:
A bez wzorku na y
w → jest to po prostu wartość w x
w, czyli liczysz f(x
w)
13 gru 19:30
Aga1.: | | −b | |
xw=p= |
| −−pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli. |
| | 2a | |
13 gru 19:30
Komar: dzięki wielkie
13 gru 19:31
Eta:
| | −Δ | |
Niekiedy łatwiej obliczyć yw= |
| niż yw= f(xw) |
| | 4a | |
13 gru 19:33