| sinx | ||
L=2*cos2x* | +1 | |
| cosx |
| sinx | ||
2cos2x * | +1 = sin2x+2sinx*cosx+cos2x ,(1=sin2x+cos2x) | |
| cosx |
a czy może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić?
Naszkicuj wykres funkcji.
f(x) = −2 − cos(x − pi)
Nie musi mi nikt tego rysować. Chodzi o to że nie wiem co zrobić z tym − 2 na początku. Czy
mogę sobie je przenieść na koniec ? I wtedy miałabym −cos(x− pi) − 2 i wtedy już bym wiedziała
jak to zrobić. ale nie wiem czy mogę tak przenieść.
a jak przesuwam to u=[π,−2] to o π w prawo i o 2 w dół ? czy odwrotnie ? o π w górę i o
2 w lewo ?
ciezko by Ci bylo przesunac o pi w góre
Powiem to absolutnie anonimowo − uwielbiam Twoje imię. Miłego wieczoru.
Potrzebuje jeszcze pomocy przy tym
Podaj rozwiązania nierówności należącej do przedziału <0,2π>
2sin(x − π3 ) > 1
tu to już nie mam w ogóle pojęcia z której strony to ugryźć
| π | ||
niech (x− | )=y | |
| 3 |
| 1 | ||
siny> | ||
| 2 |
| 1 | ||
na wykresie widzisz gdzie sin ma wartości większe od | na przedziale <0,2π>, | |
| 2 |
| π | 5π | π | π | 7π | ||||||
x∊( | , | ), a po przesunięciu o | x∊( | , | ) | |||||
| 6 | 6 | 3 | 2 | 6 |