wzór taylora
Pink Floyd: Napisać wzór Taylora 2n−go rzędu dla funkcji f(x)= sin2 x przy x0=0
nie wiem kompletnie o co choodzi, moglby ktos mi wytłumaczyc i przy okazji pomoc rozwiązać?
13 gru 19:08
Pink Floyd: ?
13 gru 19:32
Pink Floyd: ?
13 gru 22:08
Godzio:
Zacznijmy od tego co to jest wzór Taylora ?
13 gru 22:10
13 gru 22:14
Godzio:
Policzę Ci kilka pierwszych pochodnych:
f(x) = sin2x
f'(x) = 2sinxcosx = sin2x
f''(x) = 2cos2x
f'''(x) = −4sin2x
fIV(x) = −8cos2x
...
Odgadnij wzór ogólny
13 gru 22:17
d: jak mam go odgadnąć na jakiej podstawie sie go odgaduje?
13 gru 22:19
Godzio:
Nie widzisz analogii, na razie rozpisz wzór ogólny dla n parzystych i n nieparzystych ...
13 gru 22:23
d: nie:(
13 gru 22:35
Godzio:
| | (n−1)π | |
f(n)(x) = 2n−1sin( |
| + 2x) (mam nadzieję, że się nie pomyliłem |
| | 2 | |
f(0) = 0
f'(0) = 0
f''(0) = 2
f'''(0) = 0
f
IV(0) =−8
| | (n−1)π | |
f(n)(0) = 2n−1sin( |
| ) |
| | 2 | |
| | x2 | | x4 | | x6 | |
sin2x = 2 * |
| − 8 * |
| + 32 * |
| + ... + |
| | 2! | | 4! | | 6! | |
13 gru 22:36
Godzio:
Oczywiście resztę źle napisałem:
13 gru 22:39
b.: w zasadzie wystarczy odgadnąć wzór na f(n)(0), to jest nieco prostsze...
13 gru 23:09
b.: (chyba że resztę trzeba też napisać, nie jest to dla mnie jasne)
13 gru 23:09