fizyka
Rodney: Pytanie z fizyki i pochodnych

Mamy teraz na fizyce ruch drgający. Nauczyciel podał wzór na wychylenie:
x=A*sin(2πft+φ)
potem powiedział, że prędkość to pochodna od wychylenia i zapisał po prostu wzór:
V=2πfA*cos(2πft+φ)
i tutaj pojawia sie moje pytanie: czemu tak jest?
pochodna od sin(x) to cos(x), tak?
Dodatkowo (c*f)' = c*f'
więc jakoś tak mi się wydaje, że powinno byc V=A*cos(2πft+φ)
więc wytłumaczyłby mi ktoś w prosty sposób czemu jednak ten wzór wygląda inaczej niż mi się
wydaje? Skąd w tamtym wzorze na prędkość to 2πf na początku?
Z góry dziękuję

PS. Chodzę do 2 klasy liceum i pochodnych w szkole nie mam ani nie miałem, jedynie sam coś tam
się o nich kiedyś dowiedziałem
13 gru 19:06
Godzio:
Ale (sin(10x))' = 10cos(10x), stą to 2πf
13 gru 19:09
Rodney: aha, czyli to ze wzoru na pochodna funkcji zlozonej, tak?
13 gru 19:26
MQ: Tak
13 gru 19:32
Rodney: a to dziekuje za uswiadomienie

tak to jest jak material w liceum jest okrojony, a czlowiek
chcialby wiedziec cos wiecej
13 gru 19:34