Całka
Monika: Witam. Nie moge policzyc takiej oto calki, nie mam pomyslu:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| *√1+ |
| dx ulamek tez jest pod pierwiastkiem |
| | x−1 | | (x−1)4 | |
Calka powstala, gdyz chcialam obliczyc objetosc bryly obrotowej ograniconej wykresem
| | 1 | |
y= |
| obracajacej sie dookolo osi ox. Jutro mam kolosa z tego wiec prosze o szybko pomoc |
| | x−1 | |
13 gru 19:05
Gosia: Ja rozwiązałam to tak: najpierw podstawiłam sobie za x−1 = t a później za (4t+1)/4t = y2 żeby
pozbyć się pierwiastka później jak będzie całka z 2y2/((y2)−1) trzeba rozbić na sumę dwóch
ułamków które trzeba scałkować i w efekcie wyszło mi ln|y−1|+ln|y+1| +c no i trzeba wrócić ze
zmienną do x
13 gru 22:05
13 gru 22:08