jestem amebą z matematyki:(
ziunia: Ze zbioru liczb (1,2,3,4,5,6,7) wylosowano bez zwracania trzy liczby, tworząc liczbę
trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że powstała liczba trzycyfrowa jest podzielna
przez 4.
13 gru 18:56
Mati_gg9225535:
1 pytanie: ile mozna utworzyc wszystkich liczb trzycyfrowych?
zbiór Ω tworzą wszystkie liczby 3−cyfrowe:
7*6*5 = 210
2 pytanie: ile jest podzielnych przez 4?
zbior A tworzą liczby podzielne przez 4 (to te których liczba skladajaca sie z dwoch ostatnich
cyfr jest podzielna przez 4)
czyli na koncu moze byc :
12,16,24,32,36,52,56,64,72,76 − 10 kombinacji
zatem takich liczb mozna utowrzyc:
10*5 = 50
jesli sie nie pomyliłem w 2czesci to bedzie tak

P(A) =
13 gru 19:04
ziunia: a czmu jest jeszcze pomnożone przez 5?
13 gru 19:06
ziunia: ok ale dalej mało kumam
13 gru 19:17