wyznacz n
Ola: 53 * 55 *57 * 59 * .... * 52n+1= 3√5 (n2−6)(3n+6)
n ∍ℕ+
13 gru 18:55
Mati_gg9225535: lewa strone sprowadz do postaci 51/3(n2−6)(3n+6)
i porównaj wykladniki, gdy masz mnozenie potego o takiej samej podstawie wykladniki dodajesz
wiec zapisz to:
3+7+9+...+2n+1 = 1/3(n2−6)(3n+6)
tu masz sume ciagu arytmet. wiec dalej wystarczy policzyc ze wzoru c:
13 gru 18:59
Ola: Okej tyle to zdążyłam dojść sama, ale czy jak liczę sume ciągu, to a
n=2n+1
13 gru 19:03
13 gru 19:05
Ola: @ asdf
nie wydaje mi sie bo jest to ciąg arytmetyczny, i ciągiem są same wykładniki, tylko jakie jest
tu n ? i an ?
13 gru 19:07
asdf: a no tak

to mnożenie
13 gru 19:09
asdf: | | 3 + 2n + 1 | |
Sn = |
| *n = (n+1)n = n2 + n |
| | 2 | |
13 gru 19:10
asdf: sorry, n2 + 2n
13 gru 19:11
13 gru 19:13
asdf: wartość bezwzględna omijam, sorki
13 gru 19:14
Ola: 
a jeszcze wracając do tego jak wychodzi mi n =−2 i n=3 a że należy do ℕ+, to zostaje n=3
13 gru 19:17
Ola: *
13 gru 19:18
asdf: no tak, skoro dodatnie to dodatnie
13 gru 19:21