ciaigigi
zombi: Pytanko. Mam ciągu an=2n−4, którego różnica wynosi 2. Jednak wyrazy tego ciągu to
(−2,0,2...,2n−4). Pytanie czy jest on ciągiem rosnącym?
13 gru 18:48
PW: No oczywiście − różnica jest równa 2, czyli każdy następny wyraz jest o 2 większy od
poprzednika.
13 gru 18:57
Eta:
1/ sposób
Ciąg arytmetyczny, to funkcja liniowa określona na zbiorze liczb naturalnych
jeżeli r = 2>0 to ciąg an jest rosnący
2/ sposób
an+1−an >0 −−− ciąg rosnący
an+1= 2(n+1)−4= 2n−2
an+1−an= 2n−2−(2n−4)= 2n−2−2n+4 = 2>0
ciąg an jest ciągiem rosnącym
13 gru 18:58
zombi: Dzięki, po prostu co patrzyłem to podawane były przykłady typu (1,3,5..) zawsze zaczynające się
od dodatniej liczby i dlatego wkradło się takie zakłopotanie.
13 gru 19:19