wyznacz sume wszystkich naturalnych dwucyfrowych liczb
asia: wyznacz sume wszystkich naturalnych dwucyfrowych liczb , ktorych reszta dzielenia przez 6 jest
rowna 2.
13 gru 18:36
Piotr:
14,20,26...98
13 gru 18:38
asia: z tego co wiem ma być a1=14, r=6 nie wiem skąd to ma się wziasc..
13 gru 18:40
E.T: a1 to pierwszy wyraz ciągu ,a r=6 to różnica tego ciągu
13 gru 18:42
asia: to to i ja akurat wiem.. ale nie wiem co dalej
13 gru 18:42
Piotr:
pierwsza dzielona przez 6 co daje reszte 2 to 8 . bo 6*1+2 = 8 ale odpada bo maja byc
dwucyfrowe.
wiec 6*2 + 2 = 14 pierwsza dwucyfrowa gdzie reszta z dzielenia przez 6 daje reszte 2. kazda
nastepna bedzie o 6 wieksza wiec r = 6
13 gru 18:44
asia: dziękuję uprzejmie
13 gru 18:45
E.T: skoro a1=14 r=6 to a2 będzie się równać 20, a3=26
a4=a3+6,a5=a4+6 i tak dalej
13 gru 18:45
asia: dzięki
13 gru 18:47