Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o najmniejszym wyr
magda: Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o najmniejszym wyrazie 3. Wykaż
że pozostałe boki mają długość 4 i 5. Help me.
13 gru 18:28
Eta:

zastosuj tw. Pitagorasa .......... ( uwzględnij odpowiednie "r"
13 gru 18:41
asia: to będzie 9+(3+r)2=(3+2r)2
13 gru 18:52
Eta:
Dokończ i wylicz "r"
13 gru 18:53
asia: robię,ale jakiś błąd mi wychodzi..
13 gru 18:55
pwl: r=1,5
13 gru 18:57
asia: jak do Ci to wyszło?
13 gru 18:59
asia: *to
13 gru 19:00
Piotr:
przeciez r musi wyjsc 1
13 gru 19:00
Eta:
13 gru 19:01
asia: no właśnie 1 , ale nie wiem jak do tego doprowadzić, bo w obliczeniach źle mi wychodzi.
13 gru 19:01
Piotr:
Witaj
Eta
13 gru 19:02
pwl: 9+9+6r+r2 =9+12r+r2
6r=9
r=1,5
13 gru 19:02
Piotr:
to je zapisz. napisz jakie tez jest zalozenie dla r.
13 gru 19:02
Piotr:
(2r)
2 = 4r
2
13 gru 19:03
pwl: sorry, żle tu napisałem
13 gru 19:03