Narysuj wykres funkcji i wyznacz jej miejsce zerowe
aga: witam proszę o pomoc
f(x)= x=5 dla x<−5
f(x)=−x+2 dla −5≤x<5
f(x)= x−6 dla x≥5
13 gru 18:19
PW: Pierwsza to funkcja
f(x) = x−5.
Zwykła funkcja liniowa. Rysujesz wykres jak zwykle, a potem spełniasz wymaganie zadania: trzeba
obciąć dziedzinę tylko do x<−5 (wymazać gumką wszystko co leży nad (−5) i w prawo). Zwyczaj
jest taki, że wtedy w (−5) na osi Ox i nad (−5) na wykresie rysujemy puste kółka (tu już nie
ma dziedziny i nie ma wykresu).
A jedyne miejsce zerowe funkcji f rozpatrywanej na całej osi to liczba 5. Po "wygumkowaniu",
czyli obcięciu dziedziny do przedziału (−∞, −5) ta liczba nie należy do dziedziny, a więc
miejsca zerowego nie ma.
PS Jeśli nie masz gumki, to od razu rysuj tylko do (−5) na osi Ox.
13 gru 20:20