Poukładanie równania kwadratowego z parametrem ,do wyznaczenia wzorów Viete'a
Głuptasek : Dla jakich wartości parametru m:
x1+x2/x1x2> 0
W równaniu 2x+m(1−x2) = 2 + 2x2 , chodzi mi o schemat poukładania tego równania tak , aby
poznać współczynniki a;b;c do podstawienia pod wzory Viete'a
13 gru 18:18
Eta:
2x2+mx2−2x−m+2=0
(m+2)x2−2x−m+2=0
13 gru 18:23
Głuptasek : dziękuje ślicznie
13 gru 18:29
Głuptasek : A jeszcze jak , policzyć dalej tam już mi wychodzi parametr po podstawieniu wzorów Viete'a i
jest coś takiego:
2/−m−2>0 jakie będzie m ?
13 gru 18:35
Eta:
Parametr "m" musi spełniać układ warunków
1/ Δ≥0 Δ=.....
i
2/ a≠ −2 ⇒ m≠ −2
i
| | −b | |
3/ |
| >0 ⇒ 2(−m+2) >0 ⇒m<2 |
| | c | |
i wybierz cz. wspólną tych trzech warunków
13 gru 18:52