NIERÓWNOŚĆ WYMIERNA
Kasiuuunia: Witam... Mam pewien problem z nierównościami wymiernymi. Robię przykłady wszystkie tak samo a
połowa z nich wychodzi mi źle.
np, pokażę, który mi wychodzi dobrze (tak myślę, bo w odpowiedziach tak jest):
c)
x+5x+7 > −2 D=R/{−7}
⇒
x+5x+7+2 >0⇒
x+5+2(x+7)x+7 >0 ⇒
x+5+2x+14x+7 >0 ⇒
3x+19x+7 >0 ⇒
(3x+19)(x+7)>0 ⇒ (x+6
13)(x+7) >0 ⇒ x∊(−
∞;−7)∪( −6
13;
∞)
e)
3x+25x +1≥0 D=R/{0}
⇒
3x+2+1*5x5x≥0⇒
3x+2+5x5x ≥ 0 ⇒
8x+25x ≥ 0 ⇒(8x+2) 5x ≥0 ⇒
x∊(−
∞;−
14>∪(0;
∞)
a teraz, który wychodzi źle.
b)
8x+63−x > −5 D=R{3)
⇒
8x+63−x +5>0 ⇒
8x+6+5(3−x)3−7 >0 ⇒
8x+6+15−5x3−x > 0 ⇒
3x+213−x >0 ⇒
(3x+21)(3−x)>0⇒(x+7)(3−x)⇒ (−
∞;−7) ∪(3;
∞) ; a powinno wyjść (−7;3)
d)
3x+15−2x ≤2 D=R/{
52}
⇒
3x+15−2x−2≤0 ⇒
3x+1−2(5−2x)5−2x ≤ 0 ⇒
3x+1−10+4x5−2x ≤ 0⇒
7x−95−2x
≤0⇒(7x−9)(5−2x)≤0 ⇒(x−
97) ≤ 0 ⇒ x∊<1
27;2
12) ; a powinno wyjść (−
∞;
1
27> ∪ (2
12;
∞)
I co ja tu robię źle
