..
harris: 1/ Rozwiąż równanie 2*23*25*...*22x−1=64*4x+1
2/ Dla dowolnej liczby rzeczywistej x∊ (0;1)∪(1;∞) liczby log2x, logmx, log4x są kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz m
13 gru 18:16
harris: pomocy
13 gru 19:27
Aga1.: 1)
21*23*25*...*22x−1=64*4x+1
21+3+5+...+2x−1=26*22(x+1)
1+3+5+..+2x−1=6+2(x+1)
lewa strona jest sumą ciągu arytmetycznego, w którym a1=1, a2=3, r=2
wyrazów jest x, x∊N+
13 gru 19:54
harris: no ok. a jakas podpowiedź do 2 ?
13 gru 20:06
Aga1.: Z własności ciągu arytmetycznego
2logmx=log2x+log4x
13 gru 20:09
asdf: @Aga1
dla ciągu geom:
log2mx = log2x*log4x tak?
13 gru 20:11
Aga1.: Tak.
13 gru 20:16
harris: ok. Dziękuje, postaram się rozwiązać
13 gru 20:24