matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Miejsce zerowe funkcji
andrzej:
Wyznacz miesjce zerowe funkcji F(x)=log
3
(3x−5)+3 ja to zrobilem tak ze: log
3
(3x−5)+3 = 0 log
3
(3x−5)=−log
3
27
1
3x−5 =
27
81x−135=1 81x=136
136
x=
81
5001
natomiast w ksiazce jest wynik x=
3000
ja robie zle czy w ksiazce jest blad?
13 gru 18:15
asdf:
log
3
(3x − 5) = −3
1
log
3
(3x − 5) = log
3
27
1
3x =
+ 5
27
1
5
x =
+
81
3
1
135
x =
+
81
81
136
x =
81
13 gru 18:18
Piotr:
dobrze jest. proponowalbym jednak sprawdzic z dziedzina .
13 gru 18:21
andrzej:
5
x>
x> 1,666666667
3
136
x=
~~ 1,679
81
13 gru 18:34