matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pierwiastkowanie
Kamil:
Witam (pierwiastki) Wykonaj pierwiastkowanie: 1.)
3
√
27x
12
y
15
2.)
3
√
64x
3
1000y
3
3.)
3
√
64a
3
b
6
c
12
4.)
√
25x
2
100y
2
5.)
√
64m
2
n
2
13 gru 17:37
PW:
Niebezpieczeństwo czyha w 5)
√
64m
2
n
2
=
√
(8mn)
2
= |8mn| = 8|mn|
14 gru 00:13