Proszę o sprawdzenie, czy dobrze to robię...
malm: Oblicz pochodną:
f'(x)=cos2x*x
3−3x
2*sin2x
| | 11+6x2*3x−arctg6x*3xln3 | |
f'(x)= |
| |
| | 32x | |
| | 1(4x−3)ln2*e4x−log2(4x−3)*e4x | |
f'(x)= |
| |
| | e8x | |
13 gru 17:03
krystek: 1) brakuje kwadratu mianownika oraz (sin2x)'=cos2x*2
13 gru 17:04
krystek: 2) w mianowniku poprawnie zapisz (6x)2 poch arctg6x
13 gru 17:06
malm: czyli jak jest sinus więcej niż jednego x to całe wyrażenie muszę pomnożyć jeszcze przez liczbę
stojącą przy x?
13 gru 17:07
krystek: jest to f złożona sinu gdzie u=2x
13 gru 17:09
malm: ?
13 gru 17:10
Studenciorr: ta ostatnia pochodna nie za bardzo hardcorowa ?
13 gru 17:10
malm: no proszę o poprawki, bo ja już sie w tym zakręciłąm
13 gru 17:14
krystek: (e4x)'=e4x* (4x)'= masz wnętrze
13 gru 17:16