wartość bezwzględna
Monika: czy ktoś mi pokaże jak ten przykład zrobić ;
[ 2
√3 + 10 ]
13 gru 16:42
krystek: I2√3+10I=2√3+10
13 gru 16:44
Monika: Dziękuję bardzo

Chciałam się zapytać czy ktoś może mi sprawdzić czy poprawnie rozwiązałam parę zadań

[5−8]=[−3]=3
[
√15 − 2] = −[
√15 − 2] = [ −
√15 + 2]= 2 −
√15
[x] = 2 czyli x= −2 lub x=2
[x] = −18 czyli nie ma rozwiązania
√x2 = 32 czyli x=32
[x] > 0 czyli x ∊ R\ {0}
[x−5] = 3 czyli szukanymi miejsca to −8 i −2
[x + 2 ] ≤ 4 czyli szukanymi miejscami są −6 i 2
13 gru 16:55
Monika: [x−5] = 3 czyli szukanymi miejsca to −8 i 2 − poprawka
x∊<−6;2 >
13 gru 16:57
bezendu1990: |√15−2|=−2+√15
13 gru 16:58
Kokss: cztery z dwoma za te rozwiazania daję.
13 gru 16:59
bezendu1990: |x−5|=3
x−5=3 lub x−5=−3
x=8 x=2
13 gru 16:59
bezendu1990: x+2≤4 i x+2≥−4
x≤2 x≥−6
x∊<−6,2>
13 gru 17:04