matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Eliza:
Hej
mam jeszcze jedną prośbę....
cosα
1+sinα
Wyrażenie W=
+
sprowadź do najprostszej postaci, a następnie
1+sinα
cosα
oblicz wartość W
−2
dla kąta ostrego α takiego, że tgα=2
13 gru 16:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
wspólny mianownik i dodajesz te ułamki do siebie
13 gru 16:22
Tad:
Założenia ... a potem
cos
2
α+1+2sinα+sin
2
α
2(1+sinα)
2
=
=
cosα(1+sinα)
cosα(1+sinα)
cosα
13 gru 16:26