ekstremum funkcji
bania: Moze ktos mi pomóc zrobic zadanie, podac jakis schemat jak sie takie zadanie wykonuje
Wyznacz ekstremum warunkowe przy zmiennej g.
1) f(x,y)=2xy , g(x,y)=0 ; 2x+y=24
2) f(x,y)=10x+20y , g(x,y)=0 ; xy=18
i
Wyznacz ekstremum funkcji.
1) f(x,y)= 5−x2−y2
2) f(x,y)=2x2−3y2
3) f(x,y)=2x3y+y2+3x2
Z góry dziekuje za pomoc
Artur_z_miasta_Neptuna:
ponawiam swoje pytanie −−− czy wiesz co to jest ekstremum warunkowe

a co do 'schematu' na ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych −−− pełno tego w necie, na tym
forum (opcja szukaj nie boli) a dodatkowo −−−− od czego masz notatki studencie