Równanie wykładnicze
ko0bra: Oblicz:
122x+3=3x+6*26x
13 gru 15:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
12x = (3*4)x = 3x*22x
wiedząc to .... działaj dalej
13 gru 15:59
ko0bra: w przykładzie jest 122x+3, jak to rozbić by mieć 12x ? i jakim sposobem to zrobić ?
zmienną pomocniczą ?
13 gru 16:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
pfffff
122x+3 = (4*3)2x+3 = 42x+3*32x+3 = 22(2x+3)*32x+3
trochę samodzielności
13 gru 16:22
ko0bra: co można zrobić z dwiema róznymi podstawami (3 i 2) ? bo potrzebuje jednej wspólnej podstawy, a
z przykładem gdzie są dwie inne nie robiłem jeszcze.
22(2x+3)*32x+3=3x+6*26x
13 gru 16:43